Zašto su nam potrebni naučni blogovi?

Kako smo već pre par meseci govorili o ulozi naučnih blogova u domaćoj i svetskoj blogosferi, o ulozi blogova u nauci, istraživanju, akademiji, postavlja se pitanje da li je KoBSON-u potreban blog?
KoBSON ima svoju zvaničnu veb stranicu koja sadrži celokupan spisak online dostupnih resursa istraživačima, korisnicima samo u Srbiji. To je osnovna funkcija i cilj – korišćenje dostupnih dragocenih elektronskih resursa i doprinos naučnoj srpskoj zajednici.
Medjutim to je jednostrana komunikacija: korisnik, mašina, informacija.
Da li elektronske arhive i online konzorcijumi treba da neguju online mrežu (social online networking) čiji je najbitniji faktor društvena interkativnost, razmena informacija, ideja i saradnja sa ostalim srodnim institucijama u Srbiji i svetu, ili se smatra da uključivanje KoBSON-a u savremene svetske web 2.0 forme (koje su open source software) nije relevantno?
Da li se osećate slobodnijim da ostavite javno komentar (čak i anonimno) i komunicirate šta vam odgovara, koje servise u okviru KoBSOn-a koristite, šta biste u budućnosti želeli da vidite kao novu aplikaciju, ili servis?

Da li smatrate da konzorcijumi, biblioteke, muzeji treba da budu otvoreni za svoje korisnike kada je interaktivnost i komunikacija u pitanju?
Da li ovaj blog doprinosi intelektualnom napretku, svojim edukativnim i informacionim karakterom koristeći društvenu interakciju?
ILi će konzorcijumi postati deponovana skladišta informacija koja se slabo koriste, koja čuvaju dragocene naučne resurse, a koje određuje dominantna kulturna politika jedne zemlje?

O ovim temama koje već duže vremena sebi postavljam, kao i kolege iz srpske naučne zajednice, slučajno ili ne, upravo danas je postavio kao jednu od tema prof. Paul Jones na aktuelnoj OCLC NextSpace virtuelnoj panel diskusiji, u sličnom i mnogo naprednijem kontekstu.

Dakle, da li KoBSON blog, jedini te vrste u Srbiji, treba da nastavi da se razvija i funkcioniše kao informaciono interkativno sredstvo u srpskoj naučnoj zajednici?

Moje lično mišljenje je da je ovo tek početak i da svakako srpskoj naučnoj zajednici nije potreban samo naučni blog, nego i korišćenje ostalih dostupnih open source (web 2.0) formi za lakše korišćenje informacija, saradjivanja, kao i osnovno sredstvo za društvenu, naučnu interakciju.

Šta vi mislite o ovome?

8 реаговања to “Zašto su nam potrebni naučni blogovi?”

  1. Ljubisa Bojic Says:

    Naravno da su blogovi neophodni, prvo u obrazovnom procesu, na univerzitetima, ali i u srednjim i osnovnim skolama, a zatim i u razmeni misljenja naucnika. Licno, nisam jos uvek, do kraja zakoracio u ovu sferu, iako planiram da delegiram moj rad o politickom medijskom pozitivizmu za objavljivanje u naucnom casopisu, ali sam bloger i novinar, doprinosim portalu Global Voices, a uskoro, u okviru granta Rising Voices, pocinjem da predajem Gradjansko novinarstvo, da bi zapostavljene grupe stanovnista, konkretno srpske izbeglice sa Kosmeta, dobile svoj glas. Na taj nacin, pokusavam da pruzim skromni doprinos sirenju Web 2.0 kulture u Srbiji, gde ljudi mnogo kasne za svetskim tokovima, i ne shvataju, da je blogovanje, mnogo vise od ucesca na forumu.

    Koristim usluge KoBSON-a, sa vremena na vreme, i smatram da bi vasi cesti korisnici trebali da uspostave svoje blogove. Dakle, ne samo vi, vec i profesori univerziteta, studenti, i ucenici koji su shvatili vasu internet stranicu kao svoju kucu, i imaju potrebu da podele svoja gledista, da govore o sopstvenim naucnim istazivanjima.

  2. nainfo Says:

    Apsolutno se slazem! Uvodjenjem za pocetak na univerzitetima i naucnim institutima, kao i animiranje studenata, istrazivaca, profesora, naucnih radnika da koriste blogove i druge forme koje nam pruza elektronsko izdavastvo, kao i drustvene oblike naucnog povezivanja na web-u, je kljucno za pokretanje ucmale naucne zajednice u Srbiji.

    Pomenuta razmena misljenja, naucnih rezultata, saradnja je kljucna i iskljuvo vezana za interakciju. Blog je prava platforma za tako nesto.

    Pozdrav,
    Danica

  3. filologanoga Says:

    Institucijama čiji je zadatak da čuvaju (ili nabavljaju) podatke dobro dođe razgovor s onima koji podatke koriste. Jedino što je za razgovor potrebno najmanje dvoje — po mojem iskustvu iz susjedstva, to u znanosti i ne ide baš lako.

  4. tanja Says:

    Odlicna polemika…ali isto tako smatram da jos uvek nemamo razvijenu publiku za njeno razumevanje. Prosle godine sam napravila diplomski rad na temu blogova i virtuelne komunikacije, sa istom takvom zeljom da sugerisem osnivanje katedru za “ Nove medije“ . Ideja je pozitivno prihvacena,a li isto tako odgovori da su u Srbiji reforme detaljne, a posebno na univerzitetima, ne uliva mi mnogo poverenja.
    Naravno, potrebni su nam ne samo naucni blogovi:)
    Pozdravi

  5. Global Voices Online » Serbia's One and Only Science Blog: Help Save It! Says:

    […] and blogger Ljubisa Bojic comments in Serbian version of the post at KoBSON. He believes that blogs are a necessary tool in education, at universities as well as in […]

  6. Robs Place Says:

    […] and blogger Ljubisa Bojic comments in Serbian version of the post at KoBSON. He believes that blogs are a necessary tool in education, at universities as well as in […]

  7. Bojan Says:

    Moj doprinos :

    http://bojanbabic.blogspot.com

  8. Svetlana Says:

    Treba vise pameti u ovoj zemlji

Постави коментар